Community Manager Digital Life Sciences (0.8 – 1 fte)

Landelijk platform op het terrein van data-gedreven levenswetenschappen (‘digital life sciences’).

DTL vormt een partnership van universiteiten, medische centra, instituten en bedrijven en richt zich op het ontwikkelen en versterken van het landelijke expertise netwerk – en infrastructuur – voor onderzoek en innovatie op het terrein van digital life sciences in Nederland. We bundelen krachten met verschillende expertise-gemeenschappen en vormen zo een nationaal platform digital life sciences. Hier leren publieke en private organisaties van elkaar en ontwikkelen we programma’s gericht op beter gezamenlijk gebruik en integratie van data in R&D.

Goede toegankelijkheid en integratie van biologische data tussen organisaties, disciplines en technieken zijn belangrijke aspecten van hoogwaardig onderzoek in de levenswetenschappen. Om hierin steeds beter te worden is samenwerking heel hard nodig. We werken daarom nauw samen met BioSB (nationale onderzoeksgemeenschap in bioinformatica and systeembiologie), met ELIXIR-NL (NL-deel van de Europese onderzoeksinfrastructuur voor biologische informatie), nationale infrastructuurclusters als X-Omics en met onderzoeksfaciliteiten van bij DTL aangesloten organisaties. In het gezondheidsveld trekken we zeer nauw samen op met Health-RI, gericht op het ontwikkelen van de nationale gezondheidsdata-infrastructuur. FAIR data stewardship is een belangrijk thema bij DTL, waarin we nauw samenwerken met alle relevante partijen in ons veld, waaronder met GO FAIR als internationale wegbereider op FAIR gebied.

Met onze partners een Digital Competence Centre (DCC) voor het brede veld van levenswetenschappen en gezondheidswetenschappen in ons land en werken we actief mee aan de ontwikkeling van Open Science.

Vacature Community Manager Digital Life Sciences (0.8 – 1 fte)

Kennis uitwisseling, community building en samenwerking zijn belangrijke aspecten van ons platform digital life sciences. Samen met onze partnerorganisaties versterken we de collectieve expertise en werken we aan oplossingen voor complexe vraagstukken op het vlak van life sciences data, van data stewardship en FAIR implementatie tot bioinformatica, computationele biologie en AI en daarvoor benodigde infrastructuur. Kom jij ons netwerk ondersteunen op het vlak van digital life sciences?

Jouw rol

Als community manager werk je nauw samen met onderzoek en support teams in Nederlandse onderzoeksorganisaties en bedrijven in het DTL netwerk en speel je een actieve rol in de ontwikkeling van het platform digital life sciences. Je onderhoudt contacten met onderzoekers, data stewards en andere data support professionals en werkt regelmatig samen in nationale and (soms) internationale initiatieven en projecten op het vlak van digital life sciences, bijvoorbeeld in het kader van ELIXIR. Je werkt nauw samen met collega’s in het Health-RI programma en probeert oplossingen vanuit het gezondheidsveld te vertalen naar gebruik in de bredere life sciences, en vice versa.

Door het organiseren en begeleiden van overleg, workshops, hackathons en focus meetings help je bij uitwisseling van ervaringen tussen collega’s in het DTL netwerk. Je activiteiten zijn gericht op het ontwerpen van gezamenlijke oplossingen en aanbevelingen voor verbetering van het complexe digital life sciences onderzoeksproces.

Je helpt partners zo met de ontwikkeling van activiteiten gericht op implementatie van data stewardship en het selecteren van tools en opstellen van richtlijnen voor FAIR implementatie van biologische data, aansluitend op internationale standaarden. Je speelt een centrale rol in de ontwikkeling van bovengenoemd digital competence centre dat is gericht op het versterken van interoperabiliteit van databronnen, software en IT infrastructuur tussen life sciences onderzoeksvelden in Nederland. Hier werk je bijvoorbeeld met infrastructuur-teams en onderzoeksgroepen die ~omics data genereren en analyseren in hun life sciences onderzoek, en met bioinformatici en computationeel biologen.

Je profiel

Je hebt aantoonbare expertise op het vlak van digital life sciences onderzoek (bijvoorbeeld bioinformatica, data science, computationele biologie) en je hebt affiniteit met data stewardship/ research data management. Je ziet perspectief in de combinatie van FAIR implementatie en geavanceerde data analyse. Liefst heb je een promotieonderzoek afgerond op een onderwerp dat past binnen het werkgebied van DTL, maar werk je liever aan het versterken van het Nederlandse life sciences veld, dan dat aan een zelfstandige wetenschappelijke carrière. Je neemt initiatief en bent een teamspeler. Je bent sterk in persoonlijke communicatie en vaardig om collega’s bij elkaar te trekken om gezamenlijk een complex probleem op te lossen. Je bent pragmatisch, denkt in oplossingen en bent in staat om nieuwe concepten te vertalen naar de dagelijkse praktijk van onderzoekers en support professionals. Je spreekt vloeiend Nederlands en Engels en bent ook schriftelijk vaardig in beide talen.

Wij bieden

We bieden je een plek in ons team met veel ruimte voor ontwikkeling van je persoonlijke netwerk en groei, ingebed in een sterk nationaal en internationaal expertise network. Ons kantoor in Utrecht (pal bij Utrecht CS) dient als je vaste basis om te werken. We werken hier samen als team en met onze partners, maar zijn ook gewend om gedeeltelijk vanuit huis werken en werken dan met online tools. In het kader van je community-werk en projecten reis je regelmatig, soms ook naar het buitenland, om met partners in ons digital life sciences platform af te stemmen en samen te werken.

Deze functie is eventueel ook te combineren met een bestaande gedeeltelijke aanstelling bij een van onze partners. Afhankelijk van je persoonlijke situatie bieden we je een contract voor 0.5 – 1.0 fte. We bieden je eerst een tijdelijke aanstelling voor 1 jaar, met de intentie deze te continueren waarbij een vaste aanstelling tot de mogelijkheden behoort. We hanteren een 38-urige werkweek en nemen deel in het pensioenfonds ABP. Bruto salaris niveau is € 3436 – € 5483 per maand, afhankelijk van je opleiding en werkervaring. Je ontvangt 8% vakantietoeslag en 8% eindejaars-bonus, conform de CAO van de NFU.

Interesse in deze functie? Stuur je motivatie brief (!) samen met je curriculum vitae uiterlijk 25 mei 2022 aan andrea.wesdorp[at]dtls.nl. Neem voor meer informatie contact op met ruben.kok[at]dtls.nl.

Comments are closed.