Essentials 4 Data Support

De cursus Essentials 4 Data Support wil een bijdrage leveren aan de professionalisering ván en afstemming tússen data supporters. Onder data supporters verstaan wij de diverse partijen die onderzoekers ondersteunen bij het opslaan, beheren, archiveren en delen van hun onderzoeksdata.

Datum: Groepsbijeenkomsten op donderdag 26 april (4TU.Research Data, Delft) en donderdag 7 juni 2018 (SURFsara, Amsterdam).

Doelgroep

De cursus richt zich op iedereen die onderzoekers wil ondersteunen bij het opslaan, beheren, archiveren en delen van onderzoeksdata: de data supporter. Denk bijvoorbeeld aan bibliotheekmedewerkers, data librarians, IT-medewerkers en onderzoekers met taken op het gebied van datamanagement in hun pakket.

De cursus Essentials 4 Data Support is de opvolger van de cursus Data Intelligence 4 Librarians. Naar aanleiding van de evaluaties van Data Intelligence 4 Librarians is de cursusinhoud herzien, de doelgroep uitgebreid en de naam van de training aangepast.

Leerdoelen

De naam van de cursus – Essentials 4 Data Support – verwijst naar het hoofddoel van de cursus: het bijbrengen van die basiskennis- en vaardigheden (essentials) die een data supporter in staat stellen om de eerste stappen te zetten in het ondersteunen van onderzoekers bij het opslaan, beheren, archiveren en delen van onderzoeksdata.

Na de cursus heeft de data supporter een overzicht van de fasen die wetenschappelijke onderzoeksdata in hun levenscyclus doorlopen. Per fase krijg je handvatten om onderzoekers te adviseren over het toevoegen van waarde aan hun onderzoeksdata. Bekijk ook deze tabel om te zien aan welke competenties we met deze cursus werken.

Wat we met deze cursus bovenal willen bieden, is een verzamelplek en vertrekpunt waar data supporters elkaar ontmoeten en van elkaars vers opgedane kennis en kunde profiteren. In onze visie is het ondersteunen van onderzoekers bij het zorg dragen voor hun onderzoeksdata namelijk teamwerk. IT-medewerkers, bibliotheekmedewerkers, data librarians en dataspecialisten hebben allemaal hun eigen rol. Als data supporters elkaar weten te vinden, profiteert iedereen en de onderzoeker in het bijzonder.

Onderzoeksdisciplines zijn zeer divers en vereisen elk hun eigen aanpak. Een dergelijke specialisatie bieden we niet in deze cursus.

De cursus is op verschillende manieren te volgen. Lees meer op de cursuswebsite.

More information