Schilderen met data in Python: Bokeh voor bioinformatici

Ontsnap aan de standaardgrafieken van Matplotlib! Leer je data live weer te geven met dynamische, interactieve figuren gemaakt met de Python Bokeh Library.

Bokeh geeft je de volledige vrijheid in hoe jouw visualisatie eruit moet komen te zien. Je begint met een leeg canvas en kan als het ware ‘schilderen’ met je data. De gebruiker kan niet alleen kijken naar je visualisatie, maar ook achterliggende data bekijken via hover-over effecten, of zelfs de plot ‘live’ aanpassen door bijvoorbeeld de input te veranderen via sliders of dropdown velden. Tijdens deze cursus gaan we hiermee aan de slag.

Voor wie
Iedereen op hbo werk- en denkniveau die enige kennis van Pandas dataframes en Python hebben.

Wat je leert tijdens deze cursus
In deze cursus Schilderen met data in Python (Bokeh voor bioinformatici) leer je:

  • aan de hand van voorbeelden (uitgewerkt in Jupyter notebooks) welke stappen je moet nemen om je data vanuit een Pandas dataframe te vertalen naar een Bokeh visualisatie;
  • glyphs te plotten;
  • kleurgradiënten toe te passen op basis van de onderliggende data;
  • de hovertool in te stellen.
  • Het runnen van een Bokeh server en aanpassingen aan je plot via custom Javascript, zijn niet in scope van deze cursus.

Deze cursus maakt onderdeel uit van het nascholingsaanbod van het Centrum Bioscience en Diagnostiek (CBD). Het vakgebied life science en health staat nooit stil. Samen met diverse partners uit het werkveld ontwikkelt het CBD daarom opleidingen en nascholingen die inspelen op wat er, nu én in de toekomst, nodig is in de sector.

Read more